Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ?


Διαθλαστική χειρουργική λέγεται κάθε χειρουργική μέθοδος που σκοπό έχει τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, και αυτές είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός και η υπερμετρωπία.
Κύριος τρόπος επέμβασης προκειμένου κάποιος να απαλλαγεί από τα γυαλιά του είναι το Laser. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα και οι τεχνικές είναι αρκετές, με κύριες εκπροσώπους την Lasik και την PRK. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε οτί η επιλογή της μεθόδου (με τα θετικά και τα αρνητικά της) πρέπει να γίνεται από τον οφθαλμίατρο, σε συννενόηση βεβαίως με τον "ασθενή", με βάση την κατταληλότητα για τον καθένα ξεχωριστά, και όχι με βάση το marketing.. Με δυο λόγια, άλλοι ειναι κατάλληλοι για Lasik και άλλοι όχι.
Ένα πρώτο ραντεβού στο ιατρείο, θα βοηθήσει πολύ, όχι μόνο στο τυπικό και απαραίτητο μέρος της εξέτασης και των μετρήσεων που πρέπει να γίνουν, αλλά και στην επικοινωνία γιατρού και υποψηφίου για διαθλαστική διόρθωση, ώστε να λυθεί κάθε απορία, να προληφθούν ενδεχόμενα μελλοντικά προβλήματα και να γίνει σαφές το "τι θέλουμε" αλλά και το "τι περιμένουμε".
Πρίν την εκτίμηση και τη μελέτη του υποψηφίου για Laser αλλά και πριν την ίδια τη διαθλαστική επέμβαση, δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία πλήν της αποχής από τη χρήση φακών επαφής για τουλάχιστον 15 μέρες.
Ερωτήματα σχετικά με το "μετά", είναι που απασχολούν συνήθως αυτούς που ενδιαφέρονται να διορθώσουν την μυωπία τους ή τον αστιγματισμό τους, και κάποια από αυτά θα επιχειρήσουμε να διευκρινήσουμε, αν και δε θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τη συζήτηση από κοντά που πρέπει να γίνει, και θα γίνει εύκολα, και δωρεάν, στο ιατρείο, κλείνοντας ένα ρανεβού στο 22940 25480.
Η σημαντικότερη ανησυχία λοιπόν αφορά την ασφάλεια της επέμβασης. Επεμβαίνουμε σε έναν υγιή άνθρωπο, σε ένα ή μάλλον δύο υγιή μάτια, και η ασφάλεια σε ότι κάνουμε έχει τεράστια σημασία! Κάθε επέμβαση, κάθε ιατρικός χειρισμός, ακόμα και μία ένεση.. όντως ενέχει πάντα έναν κίνδυνο. Με τα σημερινά δεδομένα πραγματικός κίνδυνος, δηλαδή βλάβη στην όραση με αποτέλεσμα ή όραση, με ή χωρίς γυαλιά να είναι χειρότερη μετά το Laser από ότι πριν, είναι πολύ πολύ σπάνια! Ακόμα πιό σπάνια γίνεται λόγω της πρακτικής πού εφορμόζουμε, εγώ προσωπικά αλλά και το κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής πού συνεργάζομαι, σύμφωνα με την οποία επιλέγουμε σχολαστκά αυτούς που μπορούμε με ασφάλεια να θεραπεύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη μέθοδο για τον καθένα χωριστά.
΄Ενα άλλο ερώτημα αφορά τις προσδοκίες μας μετά το Laser. Είναι σαφές ότι σκοπός μας είναι η πλήρης απαλλαγή από τα μακρινά σας γυαλιά. Η μακρινή σας όραση μετά την επέμβαση πρέπει να είναι και θα είναι 10/10 χωρίς γυαλιά. Συχνά είναι ακόμα καλύτερη, και μόνο σε ένα μικρό ποσοστό, κάτω του 5%, που αυτό δε θα επιτευχθεί, θα χρειαστεί ένα επαναληπτικό Laser.
Πόνος δεν πρόκειται να υπάρξει, παρά μόνο για 12-24 ώρες ΜΕΤΑ το Laser, και μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Η επάνοδος στη δουλεία σας συνήθως είναι πολύ γρήγορη, 2-3 μέρες, ενώ σε καμία περίπτωση δε ξεπερνά τη βδομάδα.
Καλύτερη εποχή για να γίνει μιά διαθλαστική επέμβαση με Laser είναι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου, άν και ανάλογα με τη μέθοδο που θα εφαρμοσθεί, δεν αποκλείονται και τους θερινούς μήνες.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ PRK:

Κολλύριο Adelon ή FML : 2 φορές την ημέρα, μέχρι να
αφαιρεθεί ο φακός επαφής

Κολλύριο Εxocin : 4 φορές την ημέρα, μέχρι να αφαιρεθεί ο φ.ε.

Κολλύριο Denaclof : 2 φορές την ημέρα, για 3 μέρες.

Κολλύριο Refresh : 4 φορές την ημέρα, για 2-3 μήνες

Μετά την αφαίρεση του φακού επαφής, που θα γίνει την 5η μετεγχειριτική μέρα:

Κολλύριο FML : 4 φορές την ημέρα

Και συνέχιση του Refresh : 4 φορές την ημέρα

Επανεξέταση φυσιολογικά σε 15 μέρες όπου και θα δοθούν και νέες οδηγίες για τα κολλύρια σας

Συνήθως ακολουθεί επανεξέταση σε 1 μήνα, 2, 3 και 6 μήνες
Οι οδηγίες αλλά και οι επανεξετάσεις ενδέχεται να αλλάξουν, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν.


Το πρώτο 24ωρο, και ιδιαίτερα την πρώτη νύχτα, είναι πολύ πιθανό να έχετε ενοχλήσεις από τα μάτια έντονες. Ενδέχεται να κοκκινίσουν τα μάτια, να πρήστουν ίσως λίγο τα βλέφαρα και να νιώσετε έντονο αίσθημα ξένου σώματος ή καύσου. Συχνή χρήση της μάσκας που σας δόθηκε, την οποία αφήνετε περίπου 30 λεπτά στην κατάψυξη και μετά την βάζετε για 15-20 λεπτά πάνω στα βλεφαρά σας, θα βοηθήσει πολύ, όπως και η τακτική χρήση των κολλυρίων σας. Ευτυχώς την επομένη το πρωί θα ξυπνήσετε πολύ καλύτερα και κατά τη διάρκεια της ημέρας τα ενοχλήματα θα περάσουν σχεδόν τελείως.
Οι προστατευτικοί θεραπευτικοί φακοί επαφής που τοποθετήθηκαν μετά το Laser, μένουν συνέχεια στα μάτια σας. Θα αφερεθούν από το γιατρό σας στο πρώτο ραντεβού.
Από την επόμενη κιόλας μέρα μπορείτε να επανέλθετε στις φυσιολογικές σας δραστηριότητες, αποφεύγοντας για ένα δεκαήμερο τα εξής:
§ Έντονη σωματική επιβάρυνση όπως γυμναστική, αθλητισμό.
§ Χώρους με υπερβολικό καπνό ή υπερβολική σκόνη.
§ Κολύμπι.
§ Τρίψιμο των ματιών.
Τηλεόραση καλύτερα να δείτε από την επόμενη μέρα.
Η όραση σας θα φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα μετά απο 1 βδομάδα περίπου, ενώ η βελτίωση της θα συνεχίζεται για παραπάνω από 1 μήνα. Τις πρώτες μέρες αναμένεται να είναι ασταθής, με βελτίωση την 2η – 3η μέρα, επιδείνωση από 3η ως 5η και συνεχή και μεγάλη βελτίωση μετά την 5η μέρα. Η επιστροφή στη δουλεία σας εξαρτάται από τις οπτικές της ανάγκες. Αν μπορείτε, μιά βδομάδα άδεια είναι ιδανική, παρόλα αυτά συνήθως είναι εφικτή η επιστροφή στη δουλεία νωρίτερα. Τα ίδια ισχύουν περίπου και για την οδήγηση.


Φυλλάδιο διαθλαστική χειρουργικής:
  • Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική;

    Με τον όρο διαθλαστική χειρουργική αναφερόμαστε σε κάθε χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης (διόρθωσης) των διαθλαστικών ανωμαλιών των ματιών, δηλαδή της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

    Τι κάνει το Laser;

    Το Laser χρησιμοποιείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, επιδρώντας στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού, αναδιαμορφώνοντάς την έτσι ώστε να είναι δυνατή η ευκρινής όραση χωρίς την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής.

    Ποιές είναι οι προυποθέσεις γιά να κάνει κάποιος την επέμβαση;
  • Να είστε πάνω από 18 χρονών
  • Οι βαθμοί των γυαλιών σας να παραμένουν σταθεροί τον τελευταίο ένα χρόνο
  • Να μην πάσχετε από χρόνιες παθήσεις των ματιών
  • Αν είστε γυναίκα, να μην είστε έγκυος και να μη θηλάζετε.

    Πότε, πως και που γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος;

Μία πλήρης οφθαλμολογική εξέταση πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί προτού ξεκινήσετε τον προεγχειρητικό έλεγχο. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, προγραμματίζεται ο προεγχειρητικός έλεγχος που πρέπει να γίνει λίγες μέρες πριν την επέμβαση ή και την ίδια μέρα’ Γίνεται με ειδικά υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα στο κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής που θα γίνει και η επέμβαση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μην έχετε φορέσει φακούς επαφής γιά 3 τουλάχιστον βδομάδες, αν πρόκειται για μαλακούς φακούς, προτού γίνει ο προεγχειρητικός έλεγχος.

Πονάει η επέμβαση;

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, αφού χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες. Μετά την επέμβαση και ανάλογα με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί να χρησιμοποιηθεί, είναι πιθανό να νιώσετε πόνο, κάψιμο, αίσθημα ξένου σώματος, που συνήθως δεν κρατά περισσότερο από 24-36 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;

Ναι. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, και η απαλλαγή από τα γυαλιά σας οριστική. Εξαίρεση αποτελεί η εκφυλιστική μυωπία, η μυωπία που συνεχίζει δηλαδη να μεγαλώνει στη διάρκεια της ενήλικης ζωής, και η οποία θα μεγάλωνε άσχετα με την επέμβαση. Και σε αυτή πάντως την περίπτωση αποτελεί κέρδος το γεγονός οτί η μυωπία μεγαλώνει πλέον από το μηδέν και όχι από το σημείο που ήταν προτού γίνει η επέμβαση. Ένα μικρό ποσοστό, λιγότερο από 5% μπορεί να συνεχίσει να έχει μυωπία και μετά το Laser, ή να αποκτήσει κάποια χρόνια μετά. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, μπορεί να γίνει νέα, επαναληπτική εφαρμογή του Laser, χωρίς κανένα πρόβλημα.



Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση;

Από τη στιγμή της τοποθέτησης του ασθενή κάτω από το μικροσκόπιο, στο ειδικό μηχάνημα, μέχρι το τέλος όλης της επέμβασης και στους δύο οφθαλμούς, δεν πρόκειται να περάσουν παραπάνω από 30 λεπτά. Ο χρόνος παραμονής σας πάντως στο κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τις 2 με 3 ώρες.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη πλέον εμπειρία αλλά και η τεχνολογική εξέλιξη έχουν καταστησει σπάνιες τις επιπλοκές των διαθλαστικών επεμβάσεων (θόλωση, φλεγμονή και υπό ή υπέρδιόρθωση). Και αυτές πάντως οι σπάνιες επιπλοκές αντιμετωπίζονται με κατάλληλη αγωγή. Σοβαρότερες επιπλοκές (κερατεκτασία, haze), είναι ακόμα πιό σπάνιες και σε πολύ μεγάλο βαθμό μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή επιλογή των υποψηφίων για laser και της κατάλληλης μεθόδου που πρέπει να εφαρμοσθεί.

Πότε θα δω καθαρά;

Η βελτίωση της όρασης είναι εντυπωσιακή και άμεση. Σε πολλές περιπτώσεις από την πρώτη κιόλας μέρα η όραση ειναι πολύ ικανοποιητική, χωρίς γυαλιά φυσικά. Σε μικρές διαθλαστικές ανωμαλίες είναι δυνατή και η οδήγηση ακόμα από την επόμενη κιόλας μέρα ενώ σε μεγαλύτερα διαθλαστικά προβλήματα ίσως χρειασθούν και μέχρι 10 μέρες για να οδηγήσει κάποιος χωρίς γυαλια. Η βελτίωση της όρασης πάντως συνεχίζεται για 2 βδομάδες περίπου. Ανάλογα πάντως με την μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί και με το μέγεθος της μυωπίας, ή όραση ενδέχεται να μην είναι ικανοποιητική για τις πρώτες 5 έως 10 μέρες. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, και δε θα πρέπει να σας ανησυχήσει καθόλου. Η επιστροφή στη δουλεία είναι εφικτή μετά από συνήθως 3 ως 5 μέρες.

Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;

Ένας καλός ύπνος θα βοηθήσει πολυ να επουλωθεί γρήγορα και ανώδυνα το επιθήλιο του κερατοειδη του ματίου σας. Αίσθημα καύσου στα μάτια μπορεί να είναι ενοχλητικό, θα κρατήσει όμως ευτυχώς μόνο την πρώτη νύχτα. Από την ώρα πού θα πάτε σπίτι σας θα ξεκινήσετε να βάζετε κάποια κολλύρια για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν γραπτώς.

Τι πρέπει να αποφύγω;

Από την επόμενη μέρα μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τη ζωή και την εργασία σας, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η βαριά σωματική άσκηση και τα καλλυντικά στην περιοχή των ματιών καλό είναι να αποφευχθούν για 2 βδομάδες. Το κολύμπι μπορεί να γίνει και αυτο 2 βδομάδες μετά με μάσκα ή μετά από 6 βδομάδες χωρίς μάσκα. Ο καπνός και η σκόνη επίσης μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας. Αποφύγετε τέλος το τρίψιμο των ματιών σας.

Για κάθε σας απορία ή ανησυχία, πρίν την επέμβαση αλλά και μετά από αυτή, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Απορίες επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: cbouros@hotmail.com